dissabte, 13 d’octubre de 2012

Els escuts dels Agullana {Girona}

Són moltes les llegendes que s’han barrejat amb la història d’aquesta ciutat, històries fantàstiques que ens mostra la seva part més misteriosa, bruixes, fantasmes, vampirs i monstres conviuen amb majordomes, sants i  herois dins l’imaginari popular.


Canònica de Sant Martí Sacosta

Pujada de Sant Domènec

El Palau dels Agullana

A l’esquerra del començament de la Pujada de Sant Domènec, al peu de les escales que porten fins la canònica de Sant Martí Sacosta, hi podem trobar el Palau dels Agullana (S. XIV). El palau està dividit en dues parts unides mitjançant dos arcs, on hi transcorren les habitacions del palau, per sobre les escales que porten fins a la plaça de Sant Domènec. Sobre el primer arc hi podem veure l’escut dels Agullana, però a la part posterior del Palau, encarat a la Torre de Cabrera-Requesens, hi ha un escut ‘infamat’ coronat per un rat-penat, únic element que es manté intacte.

Pujada de Sant Domènec

Els escuts dels Agullana

El rat-penat formava part de l’escut d’un noble aragonès que es va casar amb una pubilla dels Agullana. En algun moment l’escut es va repicar per tapar-lo posteriorment, però a hores d’ara encara se’n conserva el rat-penat que el coronava. Quan els últims Agullana van vendre l’edifici a les monges del Servei Domèstic (religioses de Maria Immaculada), van posar com a condició a la venda que no es podien traslladar els cossos que reposaven a les sepultures familiars que hi havia en una cripta, sota la capella del palau. A hores d’ara no hi ha cap llegenda sobre els escuts dels Agullana, però amb una mica d’imaginació és totalment inevitable relacionar els cadàvers que no es poden moure de lloc, amb un edifici  precedit per un escut coronat per un rat-penat i conscientment esborrat.

Font: Llegendes i misteris de Girona. Carles Vivó.


Pujada de Sant Domènec

Torre de Cabrera-Requesens

4 comentaris:

 1. Que relaxades i quina pau emeten aquestes fotos i que maca la història dels Agullana... m'encanten aquestes històries!!!!

  ResponElimina
 2. Excel·lents fotografies junt amb la història,
  bon cap de setmana!

  ResponElimina
 3. Qué bonica és Girona! A veure si tenim ocasió de tornar prompte :)

  ResponElimina
 4. Noia, aquestes fotos han captat l'essència del barri vell, són maquíssimes!

  ResponElimina